Ta ledigt från shopping

Black friday

Idag känner vi som många andra att det är på sin plats att skriva lite om shopping. För även om det i våra flöden ser ut som om ingen tänker handla en endaste sak på denna köphetsens dag så vet vi ju att det finns en värld även utanför vår filterbubbla av klimataktivism och omtanke om människor, djur och miljö. En värld där det denna dag och helg (enligt prognoserna) slås försäljningsrekord och görs ”klipp” på allt en kan – och inte kan – tänka sig.

Eftersom vi som lyfter rea som något negativt som göder konsumtionen och hetsar till onödiga köp ibland möts av argumentet att ”alla faktiskt inte har råd att handla till ordinarie pris” vill vi börja med att betona att vi givetvis inte klandrar den som lever under tuffa ekonomiska omständigheter och som passar på att handla något som hen verkligen behöver när det är nedsatt pris. Vi har sagt det förut och säger det igen – ens ekologiska fotavtryck är direkt relaterade till inkomst, så det är knappast de som tjänar minst som utgör det stora hotet mot klimatet och miljön (även om det förstås alltid är bättre både för miljö och plånbok att laga, låna, byta och handla second hand istället för att köpa nyproducerat).

Med detta sagt kan vi konstatera att rea för den stora majoriteten i Sverige bara leder till ännu mer onödig och miljöförstörande konsumtion. Poängen med nedsatt pris är ju just att vi ska luras tro att vi sparar pengar och därmed hetsas till att köpa mer (om inte handeln tjänade på det skulle fenomenet rea inte finnas). Och det är förstås denna överkonsumtion som gör att vi – och många med oss – istället vill uppmuntra till att göra ett statement och ersätta Black Friday-shopping och andra ”rea-högtider” med köpfria dagar. Förutom att vi spar på miljön innebär ju dessutom ett icke-köp – till skillnad från rea-shopping – en ekonomisk besparing på riktigt (för det handlar såklart inte enbart om att låta bli att handla under rea-högtider utan om att över lag minska sin konsumtion, framför allt av nyproducerade saker).

För den med ett sådant shoppingbeteende som anses vara det normala idag är det nog lätt att tänka att det innebär någon slags uppoffring att låta bli att handla (det finns en massa forskning om hur konsumtion sätter igång hjärnans belöningssystem), men för oss som tagit oss ur beroendet är detta med att avstå shopping enbart något positivt (samma kick som en kan få av att köpa något kan en för övrigt – när en insett fördelarna – faktiskt få varje gång en bestämmer sig för att inte köpa något).

Den kanske största fördelen med att låta bli att handla, förutom de miljömässiga, är att en kan köpa sig mer fritid – dels den som annars gått åt till shopping, men framför allt för att en inte behöver tjäna lika mycket pengar (och tänker en på det några vändor till blir det till en positiv spiral – färre saker gör att en kan bo mindre vilket ger billigare bostad vilket gör att en kan jobba ännu mindre osv osv). Och är det något som många i vårt samhälle tycker sig lida brist på så är det väl just tid? Tid att göra sådant som är gratis – som att umgås med familj och vänner, eller kanske odla…

Om detta handlar förresten också vårt senaste avsnitt av Odlarna där vi träffar samhällsforskaren Christer Sanne (vars forskning vi även skrivit om här). Han har i åratal förespråkat mindre lönearbete som ett sätt att rädda världen, och det är väl värt att lyssna till vad han har att säga.

//Anna och Olof

Ps. Om en händelsevis skulle “behöva” något så finns ju för övrigt allt att köpa second hand – eller för den delen att hyra, låna, dela eller byta till sig! Och har en något som gått sönder är såklart alternativ nummer ett att se om det går att laga.

Se även:
Pengar är tid
I värstingligan
Vår del av kakan är slut
Inspiration till hållbar livsstil – och mer fritid

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *