Inspiration till hållbar livsstil – och mer fritid

Öland

Häromdagen publicerades den här debattartikeln av samhällsforskaren Christer Sanne (docent emeritus från KTH) i dagens ETC. Det påminde mig om att det är nästan exakt tio år sedan som jag, när jag gjorde research för ett inslag till barnprogrammet Hjärnkontoret, ramlade över hans forskning för första gången. Det han skriver är sådana självklarheter för mig idag, men för tio år sedan hade jag ännu inte träffat Anna och var själv inte insatt i frågan. Researchsamtalet med Christer gav mig helt enkelt en rejäl aha-upplevelse och sådde ett frö i mig som senare också lett till en rad stora förändringar i mitt eget liv.

Det här utdraget från nämnda debattartikel tycker vi är en bra sammanfattning av varför många i Sverige skulle behöva jobba – och framförallt tjäna – mindre:

”Mantrat är fortfarande att vi måste jobba för att klara välfärden. Och vård, skola och omsorg är verkligen arbetskrävande. För att få resurser till det vill man att vi ska jobba, egentligen med vad som helst, för att få löner och kunna skatta till välfärdstjänsterna. Men det verkliga problemet, elefanten i rummet som vi blundar för, är att lönerna mest går till annat eftersom skattesatserna också är heliga. Detta andra, konsumtionen, är ofta väldigt miljöförstörande – som när vi flyger eller köper bilar. Därför fortsätter det ekologiska fotavtrycket att öka, trots alla goda föresatser och klimatlagar och andra pratbubblor om en hållbar utveckling. Nu krävs fyra jordklot för vår svenska levnadsstandard. Ju mer vi jobbar, desto större miljöskador har vi råd att skapa (om vi inte satsar stenhårt på en miljövänlig livsstil och konsumtion och det finns det inga tecken på). Därför är kortare arbetstid inte bara en trivselfråga utan lika mycket en fråga om överlevnad för kommande generationer. Vi behöver besinna oss, välja mer fritid och mindre löneökningar.”

Tyvärr verkar det ligga långt bort att samhället i stort skulle genomgå den förändring som enligt bland annat Sanne är helt nödvändig för att vi ska kunna leva på ett sätt som är hållbart för planeten, och som dessutom skulle kunna minska stora folkhälsoproblem och lämna plats för fler på arbetsmarknaden – vilket i sin tur skulle ge minskat tryck på sjukvården, mer resurser till våra gemensamma välfärdssystem, och därmed ännu fler nya jobb, bättre folkhälsa osv… Precis det som behövs för att skapa en positiv spiral. Politiskt är frågan nästan död – Miljöpartiet som tidigare hade den på sin agenda har övergett den (precis som de övergett många andra av sina tidigare hjärtefrågor) och vänstern och FI som i alla fall har arbetstidsförkortning på sina agendor är idag långt bort från den politiska makten.

Själv har jag – som jag bland annat skriver om här – försökt dra mitt strå till stacken genom att downshifta. Något som dock visat sig vara svårare än vad jag hade trott – i alla fall den biten som handlar om att få mer fritid och därmed bättre hälsa. För i takt med att jag skurit ner på antalet timmar på mitt fasta jobb på SVT har jag fyllt på med frilansjobb som är för roliga för att kunna motstå, och som mycket mer flyter ihop med fritiden än vad mitt fasta jobb gör, och trots att jag nu är tjänstledig på heltid har jag mer att göra än någonsin tidigare. Faktum är att arbetstempot för både mig och Anna just nu är i högsta laget och att ingen av oss kommer kunna ta en endaste hel dags semester den här sommaren. Någon downhifting när det kommer till att jobba mindre har jag – trots sådana ambitioner – alltså inte lyckats få till, men hittills gör i alla fall frilanstillvaron att jag tjänar betydligt mindre pengar nu än som heltidsanställd, och det är ju i alla fall en väldigt viktig del av poängen. Dessutom är jag mer flexibel med min tid och tillvaro som frilans, vilket i sig är värdefullt, och förhoppningsvis kommer jag även lyckas få till det där med mer regelrätt fritid (det vill säga mer tid för odling) framöver…

Och kanske kan Christer Sanne även inspirera någon mer till att ta sikte på mindre arbete, lön och negativ miljöpåverkan, på samma sätt som han inspirerade mig. Här är ytterligare en länk till en artikel han skrivit på temat: Hur mycket arbete tål jorden? i tidningen Syre. Du kan även läsa mer på hans hemsida där du även hittar en förteckning över hand böcker och annat han skrivit, och för den som föredrar att lyssna istället för att läsa går det även att hitta flera föreläsningar med honom på Youtube.

/Olof

Se även:
I värstingligan
Pengar är tid

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *