Som vi säkert berättat tidigare strävar vi alltid efter att minimera vårt matsvinn. En positiv följd av det – förutom vinsten för miljön som är grundanledningen till att vi inte vill slänga mat – är att en upptäcker hur till exempel grönsaksdelar som tidigare åkt i soporna av gammal vana i själva verket kan berika olika maträtter.
När det gäller till exempel purjolök är det många som använder den blekta stjälken men tar bort de gröna, ibland lite sega, bladen. Men är purjolöksbladen så sega att du inte vill använda dem på samma sätt som den vitare delen av purjon, så passar de ändå perfekt i exempelvis en egenkokt buljong. De är även utmärkta till purjolöksaska.
Purjolöksaska håller sig typ hur länge som helst och kan användas för att ge en lite sotig karaktär till maten – en touch av kolgrillat till sådant som i själva verket är grillat i ugn eller panna.
Gör såhär:
- Bred ut bladen på en plåt.
- Ställ in i ugnen i 250 grader.
- Efter tio minuter tar du ut plåten och vänder bladen med en stekspade.
- Ställ in plåten i ugnen i ca tio minuter till (bladen ska bli helt torra och mörkt bruna till svarta, om det fortfarande finns gröna partier kvar låter du dem bara stå några minuter till). Det kan lukta bränt, och räkna med att du kanske måste ta batteriet ur brandvarnaren en stund när en gör det här, men det är helt i sin ordning.
- Mal bladen till ”aska” i en kryddkvarn eller mortel.
Askan kan sedan strös direkt på maten som en krydda eller blandas i olja och penslas på exempelvis squash innan den steks. Eller prova att smaksätta syrad chilisås med purjolöksaska = en riktig hit! Brända saker är ju som du säkert vet inte direkt nyttigt – vet inte hur det är med purjolöksaska, men för säkerhets skull kanske det är bäst att använda det med måtta.
//Anna och Olof
Ps. Mer om matsvinn och dess konsekvenser för miljö och människor kan du exempelvis läsa på Matsvinnet.se. Personen bakom sidan – Mårten Thorslund – kan du även höra i det här avsnittet av Odlarna.