Gör din egen fladdermusholk

Vi har pratat länge om att göra en fågelholk, Bruno och jag. Men när vi såg ritningen på fladdermusholken blev 6-åringen eld och lågor. Coolheetsfaktorn var ännu högre på den.

Så när vi var hemma hos morfar i Värmland började vi mäta och såga.

IMG_4683

 

Vi hittade ritningen i boken Självhushållning på Djupadal men det finns hur många ritningar och tips om bygge på nättet.  T ex på Naturvårdsverket sida. Att tänka på är att använda ohyvlat träd så djuren får lättare att klättra på väggsidorna. Och glöm inte att impregnerat virke är skadligt för djur.

holk

fladdermusholk, the waves we make

När vi läste att bräda 6 var bajshyllan så tyckte barnen det hela var ännu roligare förstås. Hittar du fladdermusbajs här så har du fått små hyresgäster i holken.

Fladdermusholk, the waves we make
Fladdermusholk, the waves we make

Fladdermusen “Fladdis” både provsatt holken och övervakade hela bygget. Eftersom fladdermöss är nattdjur så behöver de en viloplats under dagen men också en trygg plats att dvala på under vintern.

Fladdermusholk, the waves we make

fladdis
Stolta ägare av fladdermusholk

Holken ska helst placeras i sydvästligt läge. Inte i direkt solljus eftersom temperaturen kan bli för hög i solen. Så nu ska vi bara hitta bästa läget för våra nya små batman- kompisar.

Naturskyddsföreningen skriver om 10 skäl att älska fladdermöss, kolla in!

 

Text och foto: Helena Johnzon Dahl

Written By
More from little wave

Broderi på Kånken

  På Mariaembs instagram kan in se hur fint hon börjat brodera...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *