Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 5

Gödsel

Fredagens odlingsbok är:

Gödsel: Om trädgårdens näringsliv av Tina Råman, Ewa-Marie Rundqvist och Justine Lagache

Om vi ska tippa vilken bok som utnämns till Årets trädgårdsbok på Bokmässan i Göteborg i höst så satsar vi båda på denna. De flesta odlare känner till betydelsen av gödsel – och den stadsodlare som lyckas tillskansa sig gödsel direkt från en ekologisk gård får många avundsjuka blickar – men om någon bok någonsin kommer att lyfta något för många så till synes ohett som gödsel och göra det till ett högstatusämne även utanför odlarkretsar så är det denna. Skulle inte förvåna det minsta om detta estetiskt lockande verk börjar synas på soffborden hos trendkänsliga som aldrig någonsin har satt spaden i jorden.

Dock är Gödsel mycket mer än en väldigt vacker inredningsdetalj. Det är 256 sidor om något så livsviktigt som hur jorden fungerar och näringsämnenas kretslopp. Tar du till dig kunskapen som ryms mellan pärmarna har du goda förutsättningar att lyckas i landen då det framför allt är i jorden som resultatet av ditt odlande bestäms. Fröernas och plantornas genetiska förutsättningar är desamma oavsett vem du är eller var du odlar, men om du planterar dem i en välmående jord ger du dem de förutsättningar de behöver. Belöningen – en god skörd.

//Anna och Olof

Se även tidigare boktips:
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 1
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 2
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 3
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 4

gödsel mindre
Bild ur boken Gödsel. Copyright/fotograf: Ewa-Marie Rundquist


Tags from the story
,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *