Egenodlad quinoa

Quinoa

Förutom de grödor som vi odlar återkommande år efter år, så brukar vi varje säsong testa någon eller några nyheter. Förra året skrev jag flera inlägg om den perenna kronärtskockan “herrgårds”, som jag tillslut lyckats få tag i efter lång tids letande. Några små fina skockor fick vi sedan skörda från den, men nu i våras dök vår perenna kronärtskocka aldrig upp – trots att den stod noggrant täckt i en upphöjd och extra mullrik bädd. Den stora lyckan över herrgårds blev alltså inte så långvarig som vi hade önskat, men när vi kommit över nederlaget kanske vi gör ett nytt försök på en ny plats (då helst med sandjord).

Nu till årets nykomling som vi hoppas ska bli en mer omedelbar succé…

När Stefan Sundström medverkade i Odlarna i vintras fick vi höra att han hade odlat Quinoa (och att han även träffat på en person som odlade det långt upp i nordnorge!). Det måste ju bara testas,  och i våras petade jag ner några frön (från ett vanligt paket köpt i mataffären) i en kruka. De grodde snabbt och när frostrisken var över satte vi ut dem på lotten. De tycks ha klarat sommaren utan så mycket vattning bra, och nu har plantorna vuxit sig meterhöga och fått knoppar. Återstår bara att se om de hinner producera några frön innan hösten slår till på allvar…

/Olof

Se även:
Kronärtskockan Herrgårds
Bortskämd favorit
Efterlängtad knopp
Följetongen Herrgårds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *