Focaccia – perfekt och lättbakad matsäck

focaccia

Dagen innan vi åkte från Apulien i somras satte jag en bröddeg med tanken att göra några goda mackor att ha med som matsäck på resan till Stockholm. Vi skulle åka så där riktigt tidigt, utan möjlighet att stanna och äta på vägen. Och den mat som finns att köpa på flyg och tåg är sällan varken eko eller särskilt lockande så när vi åker långt brukar vi ta med oss något ätbart.

Det ultimata mackpålägget när vi har tillgång till bra tomater är enligt oss skivade tomater och olivolja, så det var det som vi hade ätit till brödet under veckorna i Apulien, och det som fanns hemma när det var dags att göra matsäck. Dock tycker inte jag att detta pålägg är lika ultimat till matsäcksmackor, eftersom vätska från tomaterna sugs in i brödet och det hela efter ett tag blir till en svampig degklump.

Så istället för mitt vanliga bröd så provade jag att göra en focaccia av degen – med olivoljan och tomaterna medbakt i brödet istället för pålagt efteråt. Som färdiga smörgåsar med inbyggt pålägg.

Det blev så lyckat att focaccia enligt detta recept numer är standard hemma hos oss när vi behöver mat som är lätt att ta med. Vi har ätit focaccia på kolonilotten, på stranden, på tåget, och nu när jag är hos mina föräldrar som bor i fjällen kommer den självklart få följa med ut på skidturen.

Men faktum är att vårt matsäcksbröd är så lättbakat och gott att vi ganska ofta äter det även hemma vid köksbordet.

Så här gör du vår focaccia:

  • Degen är densamma som i det här receptet. Tillvägagångssättet skiljer sig först när det är dags att grädda.
  • Pensla då en gjutjärnspanna eller en ugnsform med rikligt med olivolja.
  • Häll i degen och tryck ner bitar av det du vill ha på. Tomater är storfavoriten (gärna färska om det är säsong, men nu under vintern använder jag hellre hela på burk som jag skär i mindre bitar – spar tomatvätskan i burken och använd till något annat), oliver blir jättebra och rosmarin strör jag också gärna över. Kombinera som du känner!
  • Ringla över mer olivolja och fördela den eventuellt mer jämnt med en pensel.
  • Strö över havssalt.
  • Ställ in pannan i ugnen och grädda i 225 grader i 25 minuter.

Lycka till med bakningen!
/Olof

Se även:
Nybakt varje dag
Äntligen Apulien

 

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *