Odla skockor – eller ät på en av Stockholms bästa restauranger

Jordärtskockor

Vi har skrivit om dem förr, men så är de också väl värda all uppmärksamhet de kan få. Jordärtskockorna. Så lätta att odla att vissa snarast betraktar dem som ogräs – men vem vill inte ha guldklimpar som ogräs på sin täppa? Riktiga delikatesser som går att skörda ända från oktober till april (med undantag för om det blir tjäle eller alltför mycket snö) och som därmed är klimatsmart lyxmat en stor del av året.

I slutet av mars grävde vi upp ett rejält lass från lotten i Stockholm för att packa med i flyttlasset hit till Göteborg – ville ha så det räckte både till en rad middagar och som utsäde i ett nytt jordärtskocksland (eftersom vi vill ha ett stort skockland och de kräver så lite skötsel, har vi nu anlagt det hos föräldrarna/svärföräldrarna på landet en dryg timme från Göteborg).

Är du själv sugen på att odla jordärtskockor och ännu inte satt några, så är det nog inte för sent att peta ner några nu, även om lite tidigare på våren är att föredra. Vanliga (Krav-märkta såklart) från butiken funkar utmärkt, men försök hitta en sort med hyfsat släta knölar – de knöggliga kan ta så lång tid att skala att en drar sig för att använda dem i matlagningen hur goda de än är. De med ljust skal får ofta gula blommor (lika släktingen solrosens men mindre) medan de rödskaliga sällan hinner gå i blom i vårt klimat.

Ca 20 cm ner brukar vi sätta dem, antingen på våren eller sen höst. När de väl är i jorden så sköter de sig själva, och till hösten bildar de nya knölar – ungefär såsom potatis. Och om en lämnar kvar de minsta skockorna i jorden vid skörd så behöver en bara mylla ner lite gödsel ytligt på våren så blir det skörd även nästa säsong. Men tänk på att plantorna blir två meter höga, så att du inte sätter dem så att de skuggar andra grödor.

Tidigare har vi mest använt jordärtskockorna i soppa och puré, men sedan vi blev serverade långbakade skockor på restaurangen Woodstockholm har vi experimenterat för att försöka återskapa den smaken. Närmast hittills kom vi då de fick ligga en ugnsform med bara lite rapsolja i 150 grader i tre och en halv timme. Men det finns fortfarande utrymme för förbättringar så vi ska fortsätta testa lite till.

Woodstockholm matbar och restaurang är förresten mer än värt ett besök oavsett om du odlar egna skockor eller ej. Ligger på Mosebacke och är ett av de ställena som vi hade velat ta med oss från våra kvarter i Stockholm till våra kvarter här i Göteborg. Deras meny skiftar efter säsong och råvarutillgång så kan inte lova att de har de långbakta jordärtskockorna just i detta nu, men vi kan nog nästan lova en fantastisk smakupplevelse där oavsett (i alla fall om du väljer det vegetariska under middagstid – har ju ej testat djuralternativen och inte heller ätit där under lunchen).

//Anna och Olof

Se även:
Nu sinar skafferiet
Varm vinter
Smarriga skockor

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *