Det är lyxigt med grödor som går att skörda året runt.
En favorit vi har sedan flera år tillbaka är malabarspenat, som funkar fint att ha som krukväxt även under vintern, och som ger mängder med spenatlika blad.
Och i höstas stiftade vi bekantskap med Kryddkarlbergaren, eller Kubansk oregano, som vi fick sticklingar av från Olofs mamma. Också den en ätbar krukväxt som snabbt blev en favorit. Den har en smak som påminner om just oregano men med en touch av mynta och något fruktigt, typ ananas, och har bland annat visat sig vara en hit att strimla och lägga färsk på en nygräddad pizza eller som extra piff till en böngryta. Dessutom är den riktigt snygg.
Under de mörkaste månaderna växer plantorna väldigt långsamt, så då brukar vi nöja oss med att skörda lite sparsamt av det som vuxit till under hösten. Men nu när dagarna börjar bli längre sätter de fart och snart kommer de ge massor av färska blad att plocka.
Spännande tips.
Gillar också att ha levande kryddor och örter i fönstret.
Ja det är en rolig och god växt som vi verkligen kan rekommendera. Lycka till med odlandet!
/Anna och Olof
Tack.
Jag har två övervuxna kryddkarlbergare hemma i fönstret men jag vet inte vad jag ska använda dem till! Kan ni ge lite fler tips?? Jag ska testa att ha det på pizza, det kan jag tänka mig är gott.
Förutom till pizza brukar vi äta den till chiligryta, varma mackor med tomat (efter gräddning), och i veckan testade vi den strimlad som topping på en linsbolognese. Väldigt gott alltihop! Tänker att den borde passa till det mesta som smakar tomat, typ. 🙂 Hoppas att du också ska hitta några favoritkombos!
Nån som vet var man kan köpa Kryddkarlbergare ???
Hej! Förlåt för sent svar, har missat din kommentar då vi inte varit så aktiva på bloggen i sommar. Om du inte redan hittat så kan du få en stickling av oss! 🙂 Skicka isf din adress till odlarna.podcast@gmail.com.
Bästa hälsningar,
Anna och Olof
Har en,Vill du ha sticklingar? Kan skicka om du betalar frakt