Potatis- och jordärtskockssoppa (vegansk)

Potatissoppa

Potatis- och jordärtskockssoppa, alternativt potatissoppa, är ett stående inslag på vår meny från typ september till april. Förr gjorde vi den oftast med lite creme fraiche eller mjölk – hade fått för oss att det hjälpte till att lyfta fram smakerna (det där med gamla vanor och föreställningar!). Men i och med vårt mål att äta mestadels veganskt slutade vi att tillsätta den där mjölkprodukten, och faktiskt så blir soppan minst lika god utan…

Recept (på en höft) till cirka 4 personer

  • 250 g potatis av mjölig sort
  • 250 g jordärtskockor (alternativt 250 g extra potatis)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk timjan
  • 1 l buljong (egengjord eller vatten plus två tärningar grönsaksbuljong)
  • ½ dl hackad ramslök eller purjolök (eftersom ramslök inte är i säsong nu använder vi fryst från i våras)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • ev 1-2 äpplen (soppan blir verkligen extra god i kombo med äpple)

Skrubba jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar. Bryn dem lätt på låg till medelhög värme i olja på botten av en gryta i ca 15 minuter, medan du skalar eller skrubbar potatisen och eventuellt delar även den i mindre bitar. Lägg i potatis och timjan och slå därefter över buljongen. Låt det hela koka tills potatisen börjar falla isär och häll sedan i olivolja och ramslök innan du mixar alltihop slätt med stavmixer. Om du använder purjolök kan du med fördel låta den fräsa med några minuter innan du häller i buljongen eftersom smaken av rå purjo annars kan ta över.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och garnera gärna med tärnat äpple (helst fallfrukt från någon närbelägen trädgård :-)) och kanske lite ärtskott eller en kvist färsk timjan. Nybakt bröd med olivolja passar såklart finfint att äta till.

//Anna och Olof

Se även:
Focaccia
Egen buljong
Enklaste (och godaste) brödet

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *