Grönkålspesto

Hurra för grönkål! För oss som odlar själva är det en given vintergröda sedan gammalt, och det var glädjande att se den få ett bredare genomslag i och med att den seglade in som trendgrönsak för ett antal år sedan – då ofta presenterad under sitt engelska namn kale, som om det vore en ny grönsak som tidigare bara funnits i typ LA. Lite fånigt kan tyckas, men strunt samma – om det bidrog till att lyfta grönkålen ur glömskan och ge denna klassiker den status som den förtjänar så var det ju bra. Huvudsaken är att fler nu förstått dess storhet och börjat använda denna råvara, som är i säsong så gott som hela året här i nordligt klimat.

En av våra grönkålsfavoriter är den här peston som vi gärna äter till pasta, på pizza eller bara på en bit nybakt bröd. Dessutom får den gärna ta plats på vårt julbord – som självklart är vego, ekologiskt och går under devisen Less is more – hellre få och goda saker, än en massa rätter som riskerar att bli till svinn.

Vår grönkålspesto

(ca fyra portioner, men måtten är på en höft)

  • 200 g grönkål
  • 100 g sötmandel (solroskärnor funkar också, eller en del av vardera)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • vatten
  • salt

Börja eventuellt med att rensa grönkålen från grova stjälkar och bladnerver (köper en grönkål i påse så brukar dessa grova delar redan vara bortrensade). Finhacka den tillsammans med mandeln och vitlöken i matberedare eller med en stavmixer.

Häll sedan i oljan och mixa vidare tills allt är ordentligt blandat. Fortsätt mixa medan du långsamt häller i vatten tills peston får en konsistens du tycker känns bra. Smaka av med salt. Peston håller sig några dagar i kylskåp.

//Anna och Olof

Mer om grönkål:

Grönkålspasta
Skörda under vintern

Fler röror som till exempel kan passa på ett julbord:

Gul ärtröra
Persiljeröra
Bondböneröra
Ärt- och basilikapesto
Röd pesto

 

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *