Vår Minestrone (vego)

Varma soppor är som bekant en favorit på matbordet hos oss under vintern, och just nu har vi snöat in på någon slags Minestrone. Läste någonstans att det finns lika många recept på minestrone som det finns kockar, så om det stämmer tänker vi i alla fall att denna kan räknas som en sådan. Oavsett namn är vårt recept klimatsmart eftersom det endast innehåller sådant som antingen är i säsong nu eller som är torkat eller konserverat (och självklart är det fritt från kött).

Så här gör vi:

(för fyra pers)

 • 2 lökar
 • 2-3 msk rapsolja
 • 1 palsternacka
 • 2-3 potatisar
 • 2-3 morötter
 • 2 lagerblad
 • 3 msk tomatpuré
 • 2 tsk torkad mejram (alternativt basilika)
 • 1,5 l grönsaksbuljong (eller vatten plus tre buljongtärningar om du inte kokar egen)
 • 50 g (torrvikt) pasta i liten storlek, alternativt spagetti som en bryter i små bitar
 • 200 g sojafärs (färdig fryst eller torrvara som kokats mjuk i buljong i förväg)
 • salt
 • svartpeppar

Skala och hacka löken. Låt den sedan fräsa i cirka hälften av oljan i botten av en stor gryta tills den börjar gulna. Skala och tärna palsternacka, potatis och morötter och lägg dem efter hand i grytan. Lägg sedan i tomatpuré, lagerblad och mejram/basilika och tillsätt buljongen, alternativt vatten + buljongtärningar.

Låt det hela sjuda i ca 20 minuter. Pastan ska läggas i lagom lång tid räknat från slutet så att den hinner bli färdig men inte överkokt – utgå från den koktid som står på påsen (om pastan exempelvis ska koka i 8 minuter lägger du alltså i den efter 12 min).

Medan soppan sjuder kan du steka färsen i en panna med lite olja. När tiden är ute lägger du den i soppan och smakar av med salt och nymalen svartpeppar. Servera gärna med en bit nybakt bröd, focaccia, eller varför inte en knäckis med groddar.

//Anna och Olof

Fler soppfavoriter:
Potatis- och jordärtskockssoppa
Het linssoppa
Fransk löksoppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *