Godaste pizzan (vego)

Tidigare satte vi likhetstecken mellan pizza och ost. Det hände typ inte att vi gjorde pizza utan. När vi bestämde oss för att ta ytterligare ett steg för djuren och klimatet – från att äta lakto-ovo-vegetariskt till nästan enbart veganskt – fick vi dock anledning att tänka mer kreativt.

Det finns i och för sig en mängd olika typer av växtbaserad ost och de vi provat är absolut helt okej, men våra smaklökar har inte riktigt fallit sådär pladask för någon. Så istället för att bara ersätta den animaliska osten med en växtbaserad började vi experimentera med andra kombos av topping på pizzan. Och vi har säkert sagt det förut, men det är väl värt att upprepa: Det är så mycket med smaker och mat som bara handlar om att en är inkörd på ett spår, och fasen vad mycket en kan vinna – också smakmässigt – på att utmana sig själv och tänka nytt.

Numer är pizza inte längre synonymt med ost för oss. Däremot har vi ett likhetstecken mellan pizza och pesto. Sedan kombinerar vi med olika typer av grönsaker i säsong, det senaste har vi till exempel snöat in på tunt skivad potatis. Även peston baseras förstås med fördel på råvaror i säsong. Grönkål passar bra såhär års, om en inte som vi har frysen full med ramslök eller bor på en plats där den redan börjat titta upp – i så fall är ramslökspesto ett riktigt hett tips. Vi föredrar också pizza rosso – med tomatsås – framför den på senare år i restaurangsverige så hypade pizza biancon.

Innan vi går in på receptet måste vi också påminna om att pizza är typ en av världens bästa maträtter. Enkelt och snabbt att göra, och så ljuvligt gott. Vi vill helst äta det i alla fall en gång i veckan – för nä, onyttigt är det ju inte heller när en skippar animalierna som pålägg.

Vårt pizzarecept

(fyra ”normalstora” pizzor)

 • dubbel sats färdigjäst bröddeg enligt vårt grundrecept här.
 • vetemjöl till utbakning
 • ca 400 g passerade tomater
 • topping enligt förslag nedan
 • 100 g färska eller frysta örter, tex basilika, ramslök, rucola eller grönkål
 • ½-1 dl olivolja

Sätt ugnen på 275 grader (250 funkar också om din ugn inte kan ge så hög temperatur).

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda den ett par gånger och känn på konsistensen. Verkar den för lös att kavla ut så arbeta in mer mjöl tills degen blir lagom fast.

Dela degen i fyra bitar och kavla eller tryck ut varje del tunt på en plåt med bakplåtspapper. Ju tunnare deg desto godare tycker vi! Fördela ett tunt lager passerade tomater över bottnarna. För mycket tomat gör lätt att pizzan blir mjuk och sladdrig, så var måttfull med tomatsås om du vill ha en ”stadig” pizza. Lägg därefter på den topping som du vill ska vara med i ugnen.

Grädda i 5–10 minuter tills pizzan fått en fin gyllene färg.

Mixa under tiden färska örter med olja till en lät pesto. Klicka ut eller ringla över den färdiga pizzan innan servering. Om du upplever den för tjock så späd bara med lite mer olivolja innan du fördelar den över pizzorna.

Servera med olivolja och havssalt som var och en får ta på efter smak.

Förslag på topping

Utgå från säsong och kombinera dina favoriter.

 • lök (brukar vi ha på typ alltid)
 • vitlök (dock lite överflödigt om en har ramslökspesto)
 • tunt skivad potatis (testa om du inte redan gjort det – så himla gott!)
 • oliver (också toppingfavorit för oss)
 • färsk tomat
 • paprika
 • zucchini
 • svamp
 • soltorkad tomat
 • färska orter eller blad som tex rucola, basilika, babyspenat eller strimlad kryddkarlbergare att lägga på efter gräddning
 • näringsjäst att strö över efter gräddning

Det finns såklart en massa mer från växtriket än detta som är gott på pizza – experimentera!

//Anna och Olof

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *