Terra preta

Kol.jpg

Förra helgen fraktade vi några säckar med näringsberikad biokol till lotten. Biokol, som består av finfördelad träkol, förbättrar jordstrukturen och binder näring och vatten till jorden. Till skillnad från annat biologiskt material som bryts ner snabbt i jorden har biokol en halveringstid på 6000 år, så förhoppningsvis ska detta bidra till ökad bördighet under lång tid framöver.

Den kol vi använder köper vi på säck och den är redan från början berikad med gödsel och kan myllas ner direkt i jorden. Annars krävs lite extra gödsling de första åren då kolet drar åt sig en del näring från jorden. Sedan ska dock behovet av gödsling minska. Fem kg kol per kvadratmeter krävs för att effekten ska bli optimal men försök har visat att redan ett kg ger ökade skördar.

Terra Preta är portugisiska och betyder svart jord. Arkeologiska lämningar i Amazonas visar att urinvånarna använt sig av den här metoden för att förbättra sina odlingsförhållanden sedan flera tusen år tillbaka.

/Olof

Tags from the story

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *