Drömmiga växthus

Växthus rosendal 1

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED SWEDEN GREEN HOUSE

När vi det senaste året besökt olika odlare har vi sett växthus på tak, gemensamma gårdar, i radhusträdgårdar och hos professionella odlare. Och drömmen om att någon gång ha ett eget växthus har vuxit sig allt starkare…

För när en strävar efter att vara mer självförsörjande vore det onekligen en stor fördel att ha tillgång till ett hus av glas, dels för att kunna odla en större del av året, men också för att kunna ha en större variation av grödor. Och det finns väl inga tomater som smakar så gott som de som fått mogna på plantan i ordentlig värme?

Förutom att ett växthus skulle skapa nya möjligheter när det gäller själva odlandet, skulle det även kunna förhöja tillvaron för oss själva här på nordliga breddgrader. Omgiven av glasväggar kan en vara nästan som utomhus men i ett klimat som är behagligt även tidig vår och sen höst, liksom kyliga och regniga sommardagar då vi idag helst stannar inne. I våra fantasier är växthuset både en plats för odling och en plats där vi äter middag eller arbetar omgivna av meloner, paprikor och gurkor. En plats där vi kan andas in den där sköna fuktiga luften som vi annars aldrig har tillgång till i Sverige.

Vårt drömväxthus är i gammaldags stil, liknande de på bilderna som finns i Rosendals trädgård. Växthus signerade Sweden green house, vars svensktillverkade växthus och orangerier är inspirerade av de som fanns i Sverige i slutet av 1800-talet. I samarbete med deras arkitekt kan en också designa växthus helt efter sina egna önskemål.

Växthus rosendal 2

Stommarna på Sweden Green House växthus är av FSC-märkt furu vilket ger bättre isolering än metall och träet kan sedan behandlas med linolja. Tillsammans med Rosendal har de även lanserat underhållsfria växthus av Organowood, ett miljövänligt behandlat virke som ersätter tryckimpregnerat trä. Något som gör det möjligt att bygga hållbart utan att blanda in miljöskadliga ämnen. Med andra ord ett väldigt bra alternativ om en inte vill bygga ett helt eget växthus av återanvänt material.

Förutom att vi fantiserar om att någon gång få tillgång till ett växthus för egen del, hoppas vi generellt få se mycket fler växthus i stan. För vem har sagt att växthus mest är något som ska finnas i privata villaträdgårdar? Har bland annat hälsat på i ett hyreshus med gemensamt växthus, och det är ju verkligen en toppengrej. Tänk att förgylla en asfalterad innergård eller ett platt tak med ett prunkande glasrum som delas med grannarna! I staden finns dessutom goda möjligheter att ta tillvara på spillvärme från till exempel ventilation. På så sätt skulle det gå att utnyttja växthuset under en ännu större del av året.

Växthus rosendal 3

3 Comments

 • Jag vet inte hur länge jag drömt om ett eget växthus nu alltså… jag längtar både efter odlingsmöjligheterna och att sitta där inne i värmen och grönskan och fika lite! Jag ska se om jag inte kan luta lite gamla fönster eller hårdplast som svärfar fått över mot en solig husvägg för att i alla fall kunna sätta lite tomat i år. Älskar tomat! Organ wood trillade vi över för någon vecka sedan, deras katalog var så himla fin och vi ramade till och med in en av bilderna. Det drömmer vi om att ha vårt framtida hus byggt i 🙂

  Svar: Åh, jag kommer sakna att ha så fina bloggrannar också! Jag ser verkligen fram emot att följa alla er och se var The Waves tar er i framtiden. Tack, vad roligt att ni gillar min nya lilla plats! Jajamen, bloggkollegor är vi alltid och tveka inte att höra av er om ni behöver en fotograf till något spännande projekt. Kram och trevlig helg! / Rania

 • Ja, ett sånt växthus är en DRÖM! Går alltid förbi det när jag är på Rosendal. Spännande med tankar om växthus i stan. Det är en riktigt intressant idé!

  Förresten, mina vitlökar har tittat upp nu! Hurra! Dom var bara lite segstartade. 🙂

  • Ja visst vore det härligt med ett växthus!
   Vad bra att de tittade upp till sist 🙂

   Kramar Anna och Olof

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *