Samlarmani

Fröer

Vi har ju tidigare berättat att vi sparade frön från tamarillo för att försöka oss på att odla den hemma. När vi är på resa och jag ser nya spännande växter omkring mig väcks samlaren i mig. Måste verkligen hejda mig för att inte plocka på mig alla fröer jag ser.

Hemma på kolonilotten finns redan ett pyttelitet mandelträd som har sitt ursprung i Spanien, och varje år odlar vi ricin från Grekland som prydnadsväxt. Hemma i lägenheten har vi både fikonträd och lager från Italien, och förra sommaren skördade vi fänkål på lotten som härstammar från vildväxande på Malta.

Här på La Palma hade jag, förutom från tamarillon, samlat fröer från fikonkaktus och japansk mispel. Dessutom från de förvildade tomater som växer på de mest osannolika och karga ställen på ön (visserligen små som bär, men de verkar kunna klara sig med minimal tillgång på vatten och näring, vilket borde göra dem odlingsvärda även hemma).

Sedan dubbelkollade vi Jordbruksverkets regler och upptäckte att helt andra regler gäller för Kanarieöarna än för resten av EU. Mellan EU-länder är det okej för privatpersoner att ta med växtmaterial, men Kanarieöarna är undantagna och det krävs friskhetsintyg från lokala myndigheter om en till exempel vill ta fröer härifrån till Sverige. Synd på de fina små fröerna, men en vill ju inte bidra till att sprida växtsjukdomar.

/Olof

Se även:
Fruktstund

Tags from the story

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *