Fröer och sticklingar – välkommen på bytes-AW!

Fröbyte före

Många som odlar vittnar om att de köper för mycket fröer, och visst är det lätt hänt att beställa fler påsar än en behöver, inte minst när en planerar och längtar efter den stundande säsongen. Det finns ju så mycket att välja på, och så många roliga sorter.

På senare år har vi själva dock gått i motsatt riktning och nästan helt slutat köpa fröer. Ändå blir urvalet i vårt fröbibliotek bredare för varje år som går. Anledningen är att vi odlar mycket fröer själva, och brukar få stora mängder av vissa sorter. Överskottet ger vi bort så att det kommer till nytta för andra, och på samma sätt får vi nya spännande sorter från andra fröodlare – sorter som vi i vår tur förökar om det är sådant vi vill odla igen.

Träffar en ofta andra odlare – till exempel om en som vi har lott i ett koloniområde – finns det alltid någon att dela med sig till eller få ifrån. Älskar med vilken självklarhet det delas både fröer, plantor och skörd odlare emellan. Ibland känns det nästan som att det råder delningsekonomi i odlingsvärlden, och det finns många andra delar av samhället som skulle kunna lära och inspireras när det gäller odlares bytande och därmed tillvaratagande av resurser.

Förutom allt spontant delande av fröer och plantor som äger rum mellan odlare hela tiden, arrangeras fröbytarträffar, inte minst den här tiden på året innan vårsäsongen tar fart på allvar.

För ett par veckor sedan var vi på det årliga Fröruset som nätverket Peppar & Pumpa ordnar i samarbete med Studiefrämjandet. På bilden ovan ser ni några av fröpåsarna som vi tog med oss dit, medan bilden nedan visar vad vi kom hem med – både sådant vi visste och sådant vi absolut inte visste att vi ville testa innan vi gick dit.

Kom och byt med oss!

Och på torsdag är det dags igen. Då ordnar vi och The Waves sticklings- och fröbytar-AW på Cykelcafé Le Monde på Folkungagatan i Stockholm. Alla sticklingar som blev när vi klippte ner våra pelargoner står nu i vatten i väntan på att få rota sig i nya hem. Likaså elisabethblomma, malabarspenat och kaktus av okänd – men stilig – sort. Och i frölådorna finns fortfarande överskott av bland annat sparris, mangold och piplök. Dessutom grodde lite fler fröer än vad vi egentligen kan ta hand om när vi sådde chili, så kanske får några av de små plantorna följa med på torsdag också.

Så om du är i Stockholm den 2 mars och är sugen på nya fröer eller sticklingar – eller bara vill hänga en stund och prata odling – så vore det himla roligt om du kom förbi! Torsdag som sagt, klockan 17-20. Och har du inget att byta med så kom ändå! Det finns säkert något spännande över som du kan få med dig hem i alla fall.

Om du vill byta fröer men inte kan komma på just vår bytesträff så kan du säkert hitta någon annan – till exempel så har initiativet Fröpopup börjat samla liknande evenemang på sin Facebooksida så håll utkik där. Eller ordna en egen.

Du behöver absolut inte odla egna fröer för att ha glädje av en fröbytarträff. Det är ju inte alltid som en sår upp allt i fröpåsen, och även om fröerna kan funka fint långt efter bäst-före-datum, så gror vissa fröer sämre om de sparas i alltför många år – bättre då att byta några av sina färska mot någon annan sort en behöver under säsongen.

Hoppas vi ses till veckan!

//Anna och Olof

Se även:
Att odla egna fröer
Frost och frö
Fröruset 2015
Fina fröpåsar

Ps: Ett väldigt bra sätt att låta överblivna fröer komma till nytta är annars att skänka dem till Så Syrien som du kan läsa mer om här. Du kan även höra en av nätverkets grundare – Andrea Pettersson – berätta om Så Syrien och hur fröer kan handla om liv och död här i vår podcast Odlarna.

Fröbyte efter

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *