Zucchini – till frukost, lunch, fika och middag

Slog på stort med zucchini i år. Tolv plantor har vi, vilket innebär att zucchini – aka sommarsquash – ingått i näst intill varje måltid den senaste månaden och kommer att fortsätta göra det ännu en månad eller två. Dessutom kommer vi lagra en del med målet att det ska räcka hela året.

Enformigt?

Nä, tvärt om. Underbart och precis vad vi hade hoppats på. För sommarsquash är inte bara roligt och lätt att odla, utan även en superingrediens – god och användbar i en massa olika rätter.

Har dock förstått att inte alla är lika entusiastiska som vi över att bada i zucchini – bara en enda planta brukar ju kunna leverera en hel del kilo – och vi hör många som inte riktigt vet vad de ska ta sig till med alla frukter. Som känner att de drunknar.

Här kommer därför några exempel på allt som kan lagas till av denna generösa gröda, som innehåller en stor mängd vatten men också bland annat kalium, vitamin C och folsyra:

 • Ratatouille, caponata och dylika grönsaksgrytor – där är zucchini en given ingrediens
 • Olika typer av grönsaksfräs, till exempel denna
 • Rårakor – ersätt en del av potatisen med zucchini
 • Zucchinibåtar – gröp ur och fyll med till exempel svamp (använd det du gröpt ur i exempelvis bröd eller tomatsås)
 • Zoodles – dvs nudlar eller spagetti gjord av zucchini – hyvla med potatisskalare eller grönsakssvarv och ät rå eller lätt kokt
 • Grillad eller stekt i skivor med vitlök, olivolja och salt – gott som tillbehör till det mesta eller som pålägg på mackan
 • Risotto med zucchini och svamp
 • Lasagne – använd squash som fyllning
 • Zucchinibiffar – testa till exempel detta recept från Vegomagasinet
 • Tomatsås som drygas ut med zucchini – riven eller i tärningar
 • Ugnsbakad tillsammans med andra grönsaker
 • Som topping på pizza
 • Zucchinisoppa
 • Olika typer av wok
 • I brödet – vi utgår från vårt vanliga recept och adderar riven zucchini till degen
 • I kakor – kolla till exempel in detta recept av bästa Karoline Jönsson eller detta från Våra oköttsliga lustar – har inte testat dem själva ännu, men visst ser det ljuvligt gott ut!

Har ni några favoriträtter med zucchini? Skriv gärna i en kommentar.

Vi föredrar att plocka zucchini-frukterna när de fortfarande är ganska små – tycker att de brukar vara godast då, och ju mer en skördar av en planta desto mer ger den i regel. Dock låter vi även en och annan sitta kvar och mogna till monsterfrukter, då jättar som fått tjockt skal brukar klara att lagras i rumstemperatur – ett knep när en inte har så mycket plats i frysen. Eftersom de stora ofta har en mitt som är lösare i fruktköttet brukar vi i första hand använda dem i rätter där de ska mixas eller rivas – till exempel i soppa, tomatsås eller bröd – medan de mindre med fast kött är vigda till rätter där texturen är mer framträdande.

Glöm för all del inte heller att du kan äta blommorna, som är supergoda att fritera. Har plantan många hanblommor så kan du plocka en del av dem utan att det går ut över zucchiniskörden, men har du redan mer frukt än du mäktar med kan du förstås ta alla blommorna.

Stora frukter som fått mogna så skalet blivit tjockt brukar som sagt hålla sig länge i rumstemperatur, på samma sätt som vintersquash och pumpa, men när det gäller de små frukterna är det, precis som med många andra grödor som ger väldigt mycket under begränsad tid, det här med förvaringen som kan vara lite trixigt att få till. De som ska ätas färska håller sig bäst i kylskåp, och för långtidslagring föredrar vi i första hand att tärna och frysa. Dock går det även att lagra genom inläggning och torkning.

Sorterna vi odlar i år heter Striato d’Italia (den randiga), Tondo di Piacenza (den runda) och Dark Fog (den mörkgröna). Den sistnämnda, som är en selektion av sorten Black Beauty, har gett mest per planta, men det är såklart svårt att avgöra om det bara beror på sorten eller om det är andra parametrar som spelar in. Också smakmässigt tycker vi nog att Dark Fog är vinnaren, även om smakskillnaden mellan de tre är ganska liten.

//Anna och Olof

7 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *