Bondbönor är verkligen en favorit, både att odla och att äta, och som godast tycker vi de är nu innan de hunnit mogna och tappa sin gröna färg.
De bönor vi inte hinner äta direkt brukar vi skala och lägga i frysen. Väldigt smidigt att ha färdigskalade som bara är att ta fram och använda i maten.
Innerskalet kan vara lite pilligt att få bort, men det går lätt om en gör så här:
Öppna baljorna och pilla ut bönorna. Lägg dem med innerskalet kvar i kokande vatten en kort stund tills alla flyter upp (precis som alla bönor är de lite giftiga om de inte kokas). Häll därefter av vattnet och skölj dem kallt. Då blir det lätt att ploppa ut bönorna ur sitt inre skal.
Ofta använder vi bondbönorna till att göra olika typer av röror, till exempel så här:
Bondböneröra
Mixa bönorna med vitlök eller hackad gräslök, olivolja och en nypa salt till en slät röra. Som variation kan röran smaksättas med spiskummin, koriander eller lite citronsaft och en klick honung. Supergott till de flesta maträtter eller på en bit bröd.
//Anna och Olof
4 Comments