Kajplök

Kajplök

Om en vill ha skörd utan att behöva lägga ner så mycket jobb är det smart att odla sådant som återkommer. Förutom fleråriga buskar och perenner såsom rabarber, bärbuskar och diverse kryddörter så återkommer trädgårdsmålla, Nyzeeländsk spenat och persilja varje år på vår lott utan att vi behöver göra någonting. De frösår sig nämligen själva precis som de skulle ha gjort i naturen. Enda nackdelen är att de kan hamna lite varstans – i perennrabatten, bland bärbuskarna eller mitt i gången.

En annan återkommande favorit är kajplöken. En vild lök som liknar små purjolökar både till smak och utseende. Den ramlade jag över ute på Ekerö när jag precis hade skaffat lotten för åtta år sedan, och tog (med markägarens tillstånd) med ett par plantor att sätta ut på täppan. Sedan dess har vi kunnat skörda kajplök varje vår, utan att vare sig behöva gräva, så, vattna, gödsla eller rensa.

/Olof

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *