Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 1

Den asiatiska köksträdgården

Odling är ju inte enbart praktik utan även teori, och vi älskar båda att hämta inspiration och kunskap i trädgårdslitteraturen. De senaste månaderna har det kommit en strid ström av nya trädgårdsböcker, och vi har nu fått några riktiga favoriter ur årets bokskörd.

Denna vecka har vi därför utnämnt till ”litteraturtipsvecka” här på Spenat i stan. I sju dagar från och med idag kommer vi att presentera våra favoriter från årets utgivning av odlings- och trädgårdsböcker (utan inbördes ordning).

Först ut är:

Den asiatiska köksträdgården av Sutip Austad

Att inte gripas av Sutip ”Thip” Austads livshistoria är omöjligt, och du kommer att sugas in i boken från hennes första mening, även om du inte är ett dugg intresserad av odling.

Thip växte upp som pantsatt barnslav i Thailand. Idag driver hon en ekologisk gård i Bohuslän och kockar står på kö för att få använda sig av hennes grönsaker och kryddor. Själva är vi fyllda av beundran inför Thip som verkar ha en förmåga att resa sig, oavsett hur orättvist och svårt motstånd som livet bjuder. Lika beundransvärd är hennes förmåga att få asiatiska grönsaker och kryddor att trivas i på den svenska västkusten, och i boken lär hon ut hur du odlar sådant som citrongräs, ingefära och bittermelon på nordliga breddgrader.

Boken innehåller även ett antal recept med inspiration från det thailändska köket, och att Thip lagar riktigt god mat av det hon odlar fick vi själva uppleva när vi hälsade på henne för att spela in ett avsnitt av Odlarna. Trots det är det inte för recepten vi vill rekommendera boken, utan främst för hennes livsberättelse och odlarfilosofi. Allt ackompanjerat av Nicke Johanssons stämningsfulla bilder.

Låna på bibblan eller ge i present till både dig själv och andra!

//Anna och Olof

Ps: Flera av dem som står bakom det som enligt oss är ”årets trädgårdsböcker” har även gästat vår podcast Odlarna. Egentligen inte så förvånande då vi tillfrågat dem om att medverka just för att vi tyckt att de haft så mycket intressant att säga om odling och trädgård. Sutip kan ni till exempel höra i avsnitt 20. Där berättar hon om hur odlingen hjälpt henne genom såväl dåliga relationer som en omänskligt svår uppväxt, liksom i mötet med det inte alltid så inkluderande svenska samhället. Dessutom om glädjen i att någon gång ibland lämna odlingarna och ta taxi in till stan för att dansa.

Tags from the story
,

7 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *