Längtan efter en grön grotta

gron-grotta

I vårt senaste avsnitt av Odlarna beskriver kulturjournalisten Lotte Möller sin trädgård – med höga gamla träd, slingrande växter och stigar bland smultron och mossa – som en grön grotta.

Och en avskärmad grön grotta är vi nog många som önskar att vi kunde ta vår tillflykt till just nu.

För vi är många som känt oss uppgivna sedan det blev klart att världens kanske mäktigaste land snart kommer att styras av en sexistisk och homofobisk rasist som hävdat att klimatförändringarna inte är på allvar och som nu är i full gång med att välja likasinnade till sina närmsta rådgivare och ministrar.

Svårt att greppa – men om läget för världen var kritiskt redan innan en man som avfärdar vetenskap och mänskliga rättigheter vann makten i denna supermakt, är utsikterna nu ännu sämre.

Så gott som alla världens klimatforskare, med enstaka undantag, är eniga om att klimatförändringarna orsakas av människan och att läget är kritiskt. Och då USA, enligt bland annat FN, är ett av de länder som släpper ut mest växthusgaser av alla, är det förstås avgörande att de aktivt försöker minska utsläppen.

Att en hatspridare kunde vinna valet i USA har dessutom gjort att hotet från liknande krafter runt om i Europa känns ännu lite mer överhängande.

I Sverige har till exempel Sverigedemokraternas retorik börjat plockas upp av ett flertal av riksdagens partier, och det senaste året har vi bland annat fått uppleva hur partier som tidigare sagt sig värna om mänskliga rättigheter bytt riktning – bland annat genom en ny hård asyllag som splittrar familjer, id-kontroller som förhindrar människor att söka asyl i Sverige och en EU-uppgörelse med Turkiet för att hålla flyktingar borta från EU (ett land vars regim skjutit på flyktingar vid gränsen till Syrien och censurerar regimkritiker).

Kort sagt, det är oroliga och tunga tider för alla oss som betraktar mänskliga rättigheter som något som måste gälla alla (inte enbart människor födda i rika länder som Sverige) och som tycker att vi som lever idag har skyldighet att försöka se till att jorden blir en plats där även kommande generationer kan leva.

Men hur tilltalande tanken på en grön grotta – skyddad från hårda politiska vindar – än kan kännas, är det förstås varken möjligt eller någon lösning att alla vi som skräms av framgångar för främlingsfientlighet och klimatförnekare ger upp och isolerar oss för oss själva.

När resultatet av USA-valet diskuteras i Sverige är det också många som betonat att de som vill begränsa skadorna från främlingsfientliga, kvinnoföraktande och klimatförnekande krafter i nästa svenska val, gör bäst i att prata och diskutera även med människor som inte delar önskan om ett jämlikt och välkomnande samhälle och som inte alls tycker det är nödvändigt att ta ansvar för jordens framtid.

Att försöka diskutera med personer som ser sitt eget människovärde som högre, till exempel för att de fötts i ett visst land eller till ett visst kön, och som hävdar att klimatförändringarna inte är människans ansvar är dock kämpigt (för med vilka argument bemöter en någon som till exempel säger att vetenskapen ljuger?).

Så för att orka fortsätta argumentera för vikten av en mer hållbar värld för alla, känns det superviktigt att kunna luta sig mot andra som delar ens övertygelse om att allas lika värde, global rättvisa, och omsorg om miljön går hand i hand och utgör grunden för ett välmående samhälle på sikt. Och lyckligtvis är vi ju fortfarande massor med människor i världen som delar den övertygelsen. Att påminna sig om det kan ge nytt hopp och energi när så mycket rör sig i en oroande riktning.

//Anna och Olof

Ps: För er som liksom vi hämtar tröst och energi i odling och magiska trädgårdsvärldar finns nu 36 intervjuer med inspirerande människor att lyssna till här. Och massa bilder från trädgårdar och odlingar hittar ni i albumen på Odlarnas facebooksida.

32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *