Söders finaste innergård?

Loppis

Bakom porten på Wollmar Yxkullsgatan 41 här på Söder gömmer sig en riktig drömträdgård. Det är kvarterets hyresgäster som planerat den och igår bjöd de in alla som ville till trädgårdsfest! Stadsodlarförebilden Lena Israelsson, författare till ett flertal fina trädgårdsböcker, har bott i kvarteret sedan 70-talet och visade runt i gårdens alla mysiga rum. Här finns allt en trädgårdsälskare kan önska sig…

Backsippa

…grönsaksodlingar och blommor i massor…

Plantfabrik

…plantfabrik…

Hönor

…hönor (så fina!)…

loppisvagn

…och dagen till ära även loppis, plantförsäljning, café, musik och så såklart…

Sköldpaddor

…sköldpaddor!

Fasad

Inte bara trädgården utan även sekelskifteshusen som omringar den är en riktig solskenshistoria. När husen skulle rivas och ersättas av nya på 70-talet protesterade hyresgästerna som tillslut lyckades rädda kvarteret Piskan från att gå samma öde till mötes som många andra kvarter i Stockholm. Husen bevarades enligt hyresgästernas önskemål – det finns till och med lägenheter med sin fina gamla järnspis kvar. Så tack vare att de orkade kämpa kan vi glädjas åt den vackra bebyggelsen idag. Det gör mig lycklig ända ut i fingerspetsarna. Tack!

//Anna

Tags from the story
,

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *