Röra av höstskördad persilja

skarbrada

En av de grödor vi skördar störst del av året är persilja. Den står sig hela hösten lång och övervintrar utan problem i våra trakter, så redan tidigt på våren kan vi återigen plocka spirande späda blad.

När vi fick i uppgift att fixa sallad till en knytis häromdagen var det roligt att kunna ta med egenodlat under en tid på året när många tror att skördesäsongen i Sverige är slut – gröna blad av plocksallat, bladsarepta och asiatisk kål från balkongen, och som tillbehör en röra med persilja och vitlök från lotten. Vi använder persilja till väldigt mycket men en riktig favorit är den här enkla röran att ha till just sallad eller droppa över en bit nybakt bröd.

Så här gör du:

Finhacka rikligt med slätbladig persilja (använd både blad och stjälkar av ett stort knippe). Pressa en klyfta vitlök (eller efter smak) och rör ihop med persiljan. Tillsätt eventuellt lite pressad citron och sedan så mycket olivolja att det blir som en lös pesto i konsistensen. Rör om och smaka av med havssalt. Låt gärna stå någon timme innan servering.

//Anna och Olof

persilja

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *