Groddar är verkligen en räddning så här års när en vill äta egenodlade grönsaker i säsong. Tidigare har vi oftast odlat alfalfa och mungbönor, men senast provade vi bockhornsklöver som också blev väldigt gott.
Gör så här:
- Lägg fröna i blöt i en glasburk över natten.
- Fäst ett finmaskigt nylonnät över burken med ett gummiband och häll av vattnet.
- Ställ burken mörkt och skölj med färskt vatten morgon och kväll.
- Efter kanske fem dagar (beroende på temperatur) är groddarna klara.
Sedan det visade sig att ett EHEC-utbrott för ett par år sedan orsakades av ett parti kontaminerade bockhornsklöverfrön rekommenderas det att en pastöriserar vissa frön innan groddning. Det brukar vi göra genom att lägga fröna i en del kallt vatten och hälla över fyra delar kokande vatten. Efter 25-30 sekunder kyler vi fröna i kallvatten igen och groddar enligt ovan.
Bockhornsklöver- och alfalfagroddarna tycker vi är godast kalla, medan vi föredrar att äta böngroddarna i en wok.
1 Comment