Nu när den mörka årstiden är här räcker inte längre dagsljuset för att odla bladgrönsaker och örter i fönstret. Det finns fortfarande grönkål ute på lotten men för att få tillräckligt med färsk mat groddar vi en massa fröer. Och så odlar vi mängder av vår snabbväxande favorit ärtskott.
Kanske vet du redan hur du gör, men om inte:
- Lägg torra gula ärter i blöt i ett dygn. Räkna med att de sväller rätt så mycket – det behövs en stor burk.
- Häll av vattnet och bred ut ärterna tätt på ett tunt lager av jord eller sand i till exempel en långpanna eller ett stort fat. Vi brukar använda jord som vi haft till andra växter innan – ärterna behöver egentligen ingen näring för att börja växa utan vill bara ha något att rota sig i så att de kan stå upp.
- Vattna försiktigt.
- Efter bara några dagar har ärtskotten fått sina första små blad och är färdiga att skörda.
Om en klipper just ovanför ett av de små gröna skottögonen på stjälken brukar det kunna bli ännu ett skott från samma ärta.
/Olof och Anna
Se även:
Goda små groddar
Hej! Jag skulle vilja komma i kontakt med er för ett eventuellt samarbete. Maila mig info(at)gardenhome.se /Marianne