Lenas stuga

Andra avsnittet av Odlarna

Sent igår kväll blev vi klara med klippningen av det andra avsnittet av vår podcast Odlarna, som kommer ut varannan fredag och finns att lyssna på här (finns även i iTunes, Acast mm). Den här gången är det Lena Israelsson, författaren och trädgårdsjournalisten, som är huvudperson. Efter att ha läst några av hennes…

Vinbär

Leve mångfalden

Snigelinvasion, strejkande gurkfrön och nytt rekord i potatisbladmögel… Det är tur att vi odlar många olika saker, för då är det alltid något som blir bra. Bondbönorna har, trots mycket bladlöss, börjat utveckla fina små baljor, och sallaten har stormtrivts i det blöta vädret så till den grad att det…

Basilika

Sticklingar av basilika

Innan vi åkte till Italien plockade vi av och åt upp nästan alla blad från vårens basilika (av sorten Emily). Stjälkarna klippte jag sedan i små bitar och satte i en pluggbox med såjord. Där har de stått med lock över och god tillgång på vatten i fyra veckor. 48…

Rabarber

Chutney av rabarber

Hur gott det än är med rabarberpaj så kan en inte äta hur mycket som helst. Ett bra sätt att spara rabarber utan att frysen blir överfull är att koka chutney. Här är mitt recept – den här satsen fyllde sju syltburkar (de som rymmer 340 g sylt). 1 kg…

Vildvuxet

När lotten fått klara sig själv

När vi kom till täppan i helgen var det tre veckor sedan sist. Olof – som är den av oss som lägger mest tid på lotten och därmed också känner mest oro över den – skyndade dit ett par timmar tidigare än mig. När han kommit fram fick jag ett…

Premiär för Odlarna!

Idag är det ute! Det första avsnittet av vår nya podcast Odlarna. Vi nämnde för en tid sedan att vi varit på besök hos Jessica Lyon, och det var hos henne vi spelade in det första programmet. Du som lyssnare kommer att få träffa en ny, mer eller mindre bekant, odlare…

Olivlund

En annan jord

Det har gått ett litet tag sedan sist vi skrev något här på bloggen. De senaste två veckorna har vi tillbringat i Puglia, Italiens klack, och haft begränsad tillgång till uppkoppling. Med olivlundar, fruktträdgårdar och fantastiska grönsaksmarknader omkring sig är det lätt hänt att börja fundera på hur det skulle vara…

Målla

Äta ur rabatten

Det finns en hel del växter som kanske inte i första hand ses som grönsaker men som ändå går utmärkt att äta. Den här röda trädgårdsmållan frösår sig och återkommer som en färgklick i rabatten varje år, och de späda bladen använder vi på samma sätt som spenat. Färska i…

Äppelblom

Blommor som ger frukt

Vi har ett litet äppelträd på lotten som nu är inne på sin sjätte säsong om jag räknat rätt. Stammen är av sorten “Ingrid Marie”, men den har redan från början ympats med grenar av tre andra sorter – “Katja”, “Discovery” och “Signe Tillisch”. Förra året fick vi en dryg…

Wok som Olof lagat på bland annat broccoli och paprika från Ekodirekt i Enskededalen.

Andras skörd

Eftersom vi vill äta fler saker än potatis, bondbönor, jordärtskockor, squash och lök – det från våra egna land som räcker året om – handlar vi även en hel del mat i butik. Så himla bra då att det poppar upp fler och fler ekomataffärer i Stockholm. Från att det…