Glasdrömmar

I mitten av juli spelade vi in ett avsnitt av Odlarna med kulturvetaren och författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson. Elisabeth bjöd på tårta i växthuset där vi även spelade in intervjun, något som väckte en hel del drömmar om glashus till liv (nya hos mig och gamla hos Olof). Särskilt en…

Jordgubbar på posten

Mejl och telefon i all ära, men det finns tillfällen då den traditionella postgången är det enda som funkar. För några år sedan låg ett kuvert fyllt med jordgubbsplantor i vår brevlåda. Det var mamma som hade fått plantor från grannen i Dalsland och ville dela med sig till oss….

Godsaker i parken

I senaste avsnittet av Odlarna pratade Lena Israelsson om att hon ville göra stadens parker till fruktlundar. Även om hennes vision tyvärr är långt från verkligheten, finns det trots allt en del platser där kommunens planteringar är just matnyttiga buskar och träd. Aroniabuskar och berberis kan en hitta lite varstans…

Kokt sallat

Sallaten har aldrig tidigare vuxit så bra hos oss som i år. För att gardera oss sådde vi som vanligt lite extra “för säkerhets skull”, vilket resulterade i lite av ett överflöd. Trots att vi äter färsk i mängder och ger bort så finns det alltid mer att hämta. Den…

Andra avsnittet av Odlarna

Sent igår kväll blev vi klara med klippningen av det andra avsnittet av vår podcast Odlarna, som kommer ut varannan fredag och finns att lyssna på här (finns även i iTunes, Acast mm). Den här gången är det Lena Israelsson, författaren och trädgårdsjournalisten, som är huvudperson. Efter att ha läst några av hennes…

Leve mångfalden

Snigelinvasion, strejkande gurkfrön och nytt rekord i potatisbladmögel… Det är tur att vi odlar många olika saker, för då är det alltid något som blir bra. Bondbönorna har, trots mycket bladlöss, börjat utveckla fina små baljor, och sallaten har stormtrivts i det blöta vädret så till den grad att det…

Sticklingar av basilika

Innan vi åkte till Italien plockade vi av och åt upp nästan alla blad från vårens basilika (av sorten Emily). Stjälkarna klippte jag sedan i små bitar och satte i en pluggbox med såjord. Där har de stått med lock över och god tillgång på vatten i fyra veckor. 48…

Chutney av rabarber

Hur gott det än är med rabarberpaj så kan en inte äta hur mycket som helst. Ett bra sätt att spara rabarber utan att frysen blir överfull är att koka chutney. Här är mitt recept – den här satsen fyllde sju syltburkar (de som rymmer 340 g sylt). 1 kg…

När lotten fått klara sig själv

När vi kom till täppan i helgen var det tre veckor sedan sist. Olof – som är den av oss som lägger mest tid på lotten och därmed också känner mest oro över den – skyndade dit ett par timmar tidigare än mig. När han kommit fram fick jag ett…

Premiär för Odlarna!

Idag är det ute! Det första avsnittet av vår nya podcast Odlarna. Vi nämnde för en tid sedan att vi varit på besök hos Jessica Lyon, och det var hos henne vi spelade in det första programmet. Du som lyssnare kommer att få träffa en ny, mer eller mindre bekant, odlare…