Jordnötsgodis

Jordnötsgodis

Vi har haft en burk jordnötssmör stående i kylen i evigheter eftersom det inte är någon favorit för någon av oss. Men då det i vår värld närmast är en dödssynd att slänga mat så tog vi idag tag i problemet och gav oss på att göra något gott av…

Dags att så purjolök

Dags att så purjolök

Purjolök har alltid lyckats bra för oss, och nu är det dags att så om den ska hinna bli stor nog till i höst. I år blir det sorten “Herfstreuzen 3” (ekofrö från Nelson) för vår del. Jag bukar strö ut 30-50 frön ganska tätt i en sådan här kruka…

Pumpapasta med citron, vitlök och salvia

Pumpapasta med citron, vitlök och salvia

Pumpapastan igår blev riktigt bra. Här är receptet (för fyra personer). Ingredienser: 400 g patsa, gärna linguini 600 g pumpa 3 st vitlöksklyftor 2 msk tomatpuré ett knippe färsk salvia eller ett par matskedar torkad 1 ekologisk citron parmesanost olivolja smör Koka upp pastavattnet medan du skalar och kärnar ur pumpan….

Den sista pumpan

Den sista pumpan

Ikväll är det dags att laga något av den sista pumpan (av sorten New England Pie) från förra årets skörd. Den har hållit sig fin i vårt skafferi ända till nu. Ett riktigt gammalt kallskafferi är verkligen toppen att ha. Potatisen håller sig utan problem fin i vårt (som håller…

Rättvisa rosor

Rättvisa rosor

Även om snittblommor i februari kanske inte är så himla klimatsmart så finns det väl ingen som inte blir lycklig av en vacker bukett. Särskilt inte om det är fairtrade-märkta blommor såsom de här vackra som jag fick av min käresta idag på Alla hjärtans dag. /Olof

Sparris från frö

Sparris från frö

Även om snittblommor i februari kanske inte är så himla klimatsmart så finns det väl ingen som inte blir lycklig av en vacker bukett. Särskilt inte om det är fairtrade-märkta blommor såsom de här vackra som jag fick av min käresta idag på Alla hjärtans dag. /Olof

Fröknäcke

Fröknäcke

Det här fröknäcket är verkligen jättelätt att baka och supergott att äta. Med smör, med en god brieost eller bara som det är. Perfekt att ta med som gå bort-present i en fin påse. Ingredienser: 3.5 dl havregryn 2 dl solrosfrö 1 dl pumpafrö 1 dl linfrö 1 dl oskalat…

Årets första sådd

Årets första sådd

Idag bestämde vi att våren är här. Den elektriska adventsljusstaken fick flytta in i skåpet för att lämna plats åt årets första sådd – gojibär. Vi hade två plantor för ett par år sedan som övervintrade men som tyvärr strök med i tjältorkan under våren. Hoppas att vi lyckas bättre…

Fröruset 2015

Fröruset 2015

Först bjöds intressanta föreläsningar, bland annat om fröodling och hur en undviker korspollinering. Sedan var det dags för själva ruset, då 25 personer åt gången fick gå in i ett rum och välja bland de hundratals fröpåsar som vi besökare haft med oss. Bland det mest spännande jag hittade var…

Fina fröpåsar

Fina fröpåsar

Imorgon är det dags för Fröruset i Studiefrämjandets regi. För att ha något att byta med har jag idag packat lite fröer i små fina påsar. Det blev en del egenodlade fröer, bland annat mangold och lite morotsfröer som blivit över eftersom morötter aldrig har blivit riktigt bra i lerjorden…